shadow

FORT: Dokaz društvene odgovornosti i brige!

Slika: 
FORT: Dokaz društvene odgovornosti i brige!
U prostoru čuvenih „Titovih salona“, na Petrovaradinskoj tvrđavi, danas je predstavljen projekat FORT - Fondacija za obnovu i razvoj Tvrđave, nastao kao rezultat aktivne saradnje Grada Novog Sada i Exit fondacije. Misija FORT-a je zaštita i razvitak Petrovaradinske tvrđave kao kulturno-istorijskog spomenika od nacionalne važnosti, kroz saradnju sa ekspertima i nadležnim stručnim institucijama, kao i njeno pozicioniranje u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu!

Osnivanje Fondacije za obnovu i razvoj Tvrđave obeležilo je obraćanje gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, direktora Exit festivala, Dušana Kovačevića, dok su svoja iskustva u procesu pozicioniranja gradova utvrđenja u evropske, regionalne i nacionalne destinacijske brendove, izneli i gradonačelnik nemačkog Grada Altena, dr Andreas Hollstein, savetnica gradonačelnika Banja Luke za urbanizam, građenje i komunalne poslove, Nevena Predojević, kao i predsednik Opštine Golubac, Zoran Pajkić.

- Bitno je reći da je Exit festival pokazao svest i zalaganje u ovom celom procesu, a ovom prilikom treba i spomenuti dakako da je upravo Exit festival namenio deo prihoda od ulaznica u svrhe zaštite i razvoja Tvrđave. Ovo je, međutim, posao celog društva, svih nas, i FORT je samo dokaz da smo tom poslu prišli odgovorno i sistematično, kao i da smo se ozbiljno posvetili ovom projektu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

- Društvena odgovornost EXIT festivala je jedan od glavnih razloga njegove međunarodne popularnosti, a u srcu ove odgovornosti je briga o Petrovaradinskoj tvrđavi. Verujemo da će se Fondacija koju danas osnivamo razvijati u dva pravca. Prvi je prikupljanje što većeg iznosa sredstava za revitalizaciju Tvrđave. Drugi pravac, podjednako važan, je rad na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao vodeće kulturno istorijske turističke destinacije u Evropi, izjavio je Dušan Kovačević.

Zahvaljujući danas i zvanično Najboljem evropskom festivalu, EXIT -  Novi Sad, Srbija, ali i čitav region, postali su centar kreativnih industrija, različitih stvaralačkih energija, duhovna simbioza u jedinstvenom kulturnom i socijalnom prostoru, putem kojih je na neponovljiv način (re)brendirano  čitavo naše društvo. Danas, sa ponosom, slobodno možemo govoriti o brendu Exit; destinacijskim brendovima, Novog Sada i cele Srbije, ali i o Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je paralelno izrasla u blago Novog Sada i scenografiju kojoj se divi hiljade posetilaca Exit festivala, sa svih svetskih meridijana. FORT - Fondacija za obnovu i razvoj Tvrđave nastala je upravo kao rezultat sve većeg značaja koje u pomenutim procesima imaju Grad Novi Sad, Srbija, region, kao i sam Exit festival.


Exit fondacija