shadow

Konferencija „Omladinska prestonica Evrope kao brend“

Slika: 
Konferencija „Omladinska prestonica Evrope kao brend“
Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koju dobija grad koji na najbolji način  predstavlja prestonicu omladine Evrope sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života. 

Do sada su to bili gradovi koji u suštini spadaju u red gradova koji su po demografskim podacima, infrastrukturi i morfologiji odmah posle glavnih gradova, baš kao i Novi Sad.

Prvi grad Evropska prestonica mladih bio je 2009. godine Roterdam (Holandija). Potom su tu titulu dobijali Torino (Italija), Antverp (Belgija), Braga (Portugal) i Maribor (Slovenija). Ove godine omladinska prestonica Evrope je Solun (Grčka). Sledeće godine to će biti Kluž Napoka (Rumunija), a 2016. godine Ganca (Azerbejdžan). 
Grad Novi Sad načelno je prihvatio poziv EXIT-a da podnese kandidaturu za laskavu titulu – Evropska prestonica mladih 2018. godine. Zato su na AGORU, na Konferenciju pod nazivom „Omladinska prestonica Evrope kao brend“ pozvani projekt-menadžeri iz Maribora i Kluž Napoke da prenesu svoja iskustava i pomognu da Novi Sad postane Evropska prestonica mladih. 
Konferencija će se održati na Trgu Galerija, u sredu 9. jula, od 10 do 12 časova.