shadow

Novi Sad može biti Omladinska prestonica Evrope

Slika: 
Novi Sad može biti Omladinska prestonica Evrope
Ovogodišnja AGORA, projekat EXIT fondacije, počeo je danas konferencijom „Omladinska prestonica Evrope kao brend“, u Galeriji Matice srpske. Projekt-menadžeri iz Maribora, koji je prošle godine bio Omladinska prestonica Evrope, i Kluž Napoke, koji će to biti 2015. godine, preneli su svoja iskustava u oragnicaziji dobijanja te laskave titule.

Izvršni producent i koordinator projekta iz rumunskog grada Kluž-Napoka, koji će biti Omladinska prestonica Evrope 2015. godine, Androš Farkaš smatra da Novi Sad ima sve predispozicije da bude Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.

- Zahvaljujući EXIT-u, najboljem muzičkom festivalu Evrope, Novi Sad se nalazi na svim karatama Evrope i sveta koje imaju direktnu ili indirektnu vezu sa mladima i omladinskim organizacijama – rekao je Farkaš.
Prema njegovim rečima najvažnije je znati šta se želi postići dobijanjem titule Omladinska prestonica Evrope i šta će se na osnovu nje popraviti u politici i odnosu prema mladima, ako i kako je iskoristiti za promociju. Od velikog značaja je pravilno iskomunicirati poruku projekta Omladinska prestonica Evrope sa svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima kako bi je oni razumeli, prihvatili i učestvovali.
Peter Tomaž Dobrila iz agencije „Code Blue production“ koja je učestvovala u organizaciji projekta „Maribor Omladinska prestonica Evrope“ istakao je da je ogroman broj različitih organizacija i NGO iz više slovenačkih gradova bilo uključeno u osmišljavanje, pripremu i realizaciju celog projekta koji je Mariboru obezbedio značajnu ekonomsku, socijalnu i društvenu korist. 
IMG_0132EYC slika 1 
Grad Novi Sad prihvatio je poziv EXIT fondacije da podnese kandidaturu za titulu Omladinska prestonica Evrope 2018. godine. 
Evropska prestonica mladih može biti grad koji nije glavni grad zemlje, a koji može da simbolizuje „glavni grad mladih Evrope“ sa svim sadržajima važnim i interesantnim za njih. Prvi grad Omladinska prestonica Evrope bio je 2009. Roterdam (Holandija). Potom su to bili Torino (Italija), Antverp (Belgija), Braga (Portugal) i Maribor (Slovenija). Ove godine Omladinska prestonica Evrope je Solun (Grčka). Sledeće godine to će biti Kluž-Napoka (Rumunija), a 2016. godine Ganca (Azerbejdžan).