shadow

EXIT širi stečeno znanje i iskustvo

Slika: 
EXIT širi stečeno znanje i iskustvo
S obzirom na sve veći broj festivala u zemlji i okruženju, Dunavska festivalska mreža pokrenula je inicijativu jačanja industrije događaja. Konferencija EXIT PRO ima za cilj da prenese znanja i iskustva menadžera i producenata najpoznatijih evropskih muzičkih festivala i kulturnih događaja organizaorima sličnih dešavanja Srbiji i regionu.
U uvodnom obraćanju konferencije EXIT PRO Miloš Ignjatović, direktor filmskog festivala Cinema City i jedan od osnivača muzičkog festivala EXIT, napomenuo je da kada se krenulo u pripremu prvog EXIT festivala organizatori nisu znali ništa o pripremi i realizaciji muzičkog događaja, "krenulo se od nule", a sada je EXIT najbolji evropski muzički festival. 
- Uspeli smo zato što smo iz godine u godinu učili od najboljih, sticali iskustva i potrebna znanja od eksperata iz celog sveta. Sada želimo da ta znanja, naravno uz pomoć menadžera i producenata najpoznatijih evropskih muzičkih festivala i kulturnih događaja, prenesemo svim zainteresovanim organizatorima festivala i događaja u Srbiji i regionu. Dunavska  festivalska mreža upravo i ima za cilj da povezuje festivale u Dunavskom regionu i omogući razmenu kulture, ideja, pozitivnih primera... – rekao je Ignjatović.
Ivan Milivojev, programski direktor EXIT festivala, takođe je naglasio značaj sticanja znanja, ali i deljanja pozitivnih iskustava sa drugima.
- Zato je EXIT festival i pokrenuo projekta EXIT avantura u kojem pomažemo afirmaciju SEA DANCE festivala u Budvi i na praktičan način povezujemo dva festivala u našem regionu – naglasio je Milivojev.
Prenoseći svoja iskustva, programski i umetnički direktor SZIGET festivala, u Budimpešti, Szep Fruzsina istakla je da joj je posle "njenog festivala" EXIT najomiljeniji festival jer je odlično organizovan, ima dobar program, nalazi se na divnoj lokaciji, ima pozitivne posetioce.
- Kada organizujete muzički festival nije sve u velikoj bini, fenomenalnoj rasveti, poznatim izvođačima... Najvažnije je ono što festival želi da poruči, da postigne, od ogromnog je značaja poruka koja želi da se iskomunicira sa publikom koja je kupivši ulaznicu platila program, događaj, užitak... – naglasila je Fruzsina.
EXIT PRO slika 1     EXIT PRO slika 2
Predstavljajući iskustva iz Engleske, Claire O'Neill iz Asocijacije nezavisnih festivala Velike Britanije, kaže da je jedan od najvećih problema festivala u Engleskoj i zapadnim zemljama, koji imaju veliku posetu, ogromna količina smeća koju ostavljaju posetioci. Prema njenim rečima, zato je veoma važan rad i aktivnost GO GROUP koja promoviše "zeleniju", "pametniju" i "održiviju" organizaciju događaja (http://fondacija.exitfest.org/node/218).
Da festivali imaju ogromnu socijalno-društvenu odgovornost i političku dimenziju za grad, zemlju, region u kojem se održavaju predstavio je Ivan Petrović, iz EXIT fondacije. On je izneo podatak da je upravo EXIT – najbolji evropski muzički festival – stvoren kao odgovor mladih, kreativnih ljudi na političku situaciju u Srbiji krajem 90-ih godina prošlog veka.
- EXIT je nastao kao društveno odgovoran projekat, a svoju socijalnu odgovornost potrvđuje neprekidnim društveno odgovornim angažovanjem kroz razne projekte i akcije. Jedan od tih projekata je i EXIT fondacija koja promoviše razvoj mladih, kreativne industrije i brendiranje destinacija – izjavio je Petrvović. 
Prezentujući rad EXIT fondacije Petrović je, između ostalih, predstavio projakat AGORA u okviru kojeg se održava i konferencija EXIT PRO kao i mnoge druge, zatim EXIT avanturu kroz koju se regionalno povezuju dva festivala, EXIT AID pomoću kojeg je obezbeđena ogromna pomoć postradilma u majskim popalavama u Srbiji i okruženju, kao i najnoviji projekat FORT – Fond za obnovu i rekonstrukciju Petrovaradinske tvrđave (http://fondacija.exitfest.org/node/189).
EXIT PRO 3
U nastavku prvog dana Konferencije EXIT PRO predstavljeno je i kako izgraditi snažne veze sa partnerima i sponzorima festivala i događaja, o značaju umrežavanja radi razmene znanja, kao i o uspostavljanju jedinstvenog, prepoznatljivog imidža.
Konferencija EXIT PRO rad nastvalja sutra kada će teme biti bezbednost na festivalima i traženje novih talenata, a biće predstavljen jedan od najpoznatijih festivala na svetu – GLASTONBURY.
EXIT PRO radionice deo su projekta Dunavska festivalska mreža koju su osnovala tri festivala prepoznata na regionalnom i međunarodnom nivou – muzički festival EXIT, filmski festival Cinema City i festival kreativnosti Mikser.