shadow

Global Adventure Meeting: Srbija kao globalna avantura mladih!

Slika: 
Global Adventure Meeting: Srbija kao globalna avantura mladih!

U organizaciji Exit fondacije, danas je u održana prva i jedinstvena konferencija ovakve vrste u našoj zemlji - GLOBAL ADVENTURE MEETING, koja je okupila na desetine mladih iz celog sveta, koji predstavljaju novu generaciju putopisaca, odnosno "travel bloger-a" sa svih meridijana, čija je zajednička uloga turističko brendiranje destinacija, predstavljanje mesta, predela, ljudi, događaja, te putopisa putem interneta i društvenih mreža.


U ovom panelu neverovatnih iskustava osoba sa svih strana sveta, koje povezuje zajedničko iskustvo internet putopisanja, popularno nazvanim travel blogging, zajednička poruka Global Adventure Meeting konferencije bila je o značaju skretanja pažnje na promenu slike Srbije u očima drugih, ali isto tako istaknut je značaj Exit festivala u ovom procesu revitalizacije imidža zemlje, što Exit, kao jedan od vodećih regionalnih brendova, dokazuje iz godine u godinu.


Konferencija Global Adventure Meeting upriličena je u Sremskim Karlovcima, u prostorijama FAM-a, a ovaj neobični susret obeležilo je najpre svedočenje princa, Đorđa Karađorđevića, o njegovoj "globalnoj avanturi" učestvovanja u maratonu, dugom preko 2.000 km, od Beograda do Moskve tokom 2005. godine. Prema njegovim rečima, premda je ovaj poduhvat bio izuzetno naporan, čak i za osobe koje se bave atletikom i posvećuju pažnju redovnom treningu, njegovo iskustvo bilo je više nego očaravajuće, a sam ulazak u Moskvu, nakon nadljudskih fizičkih napora, nazvao je nezaboravnim, i iskustvom koje se pamti. 


Govornici su iznosili različita iskustva o svojim putujući zapažanjima, kako drugih predela sveta, tako i same Srbije, ali im je zajedničko iskustvo u tome da samo putovanje smatraju načinom da se otkrije lična duhovnost, ali i bogastvo drugih - za koje smo u sopstvenim kulturama obično zatvoreni. Global Adventure Meeting je, naime, bila prilika da neke stare destinacije vidimo novim očima, ali i da otkrijemo novo u sebi samima, kroz svedočenja osoba koje su svoj život posvetile putovanjima u okviru forme tzv. travel blogera. 


Prema rečima Dušana Kaličanina, iz organizacije "Technocratia", koji je govorio na temu "Travel Without Money Adventure", njegov lični izlet u globalne avanture putovanja, i to putovanja bez ili sa vrlo malo novca, desio se tokom devedesetih godina, u tada još uvek prilično zatvorenoj Srbiji za takva iskustva. On je objasnio da je zahvaljujući entuzijazmu, sa još nekolicinom prijatelja, a putem nekada pristupačne vozne "Interrail" karte, za svega 6 meseci proputovao desetak država, većinom bez adekvatnog smeštaja, sa provedenim noćima u vozu, ali i sa ogromnim iskustvom, koje je stekao još kao 17-godišnjak. On je pozvao brojne mlade u publici da svakako putuju, bez obzira na situaciju ili neke trenutne okolnosti, a da naročito prillikom putovanja pokušaju da istom daju i određenu duhovnu notu, kako je i sam Kaličanin učinio u nekolicini navrata putujući isključivo u posetu manistirima i, kako je rekao, svetim mestima. 


Publika je bila u prilici da čuje i sjajnog travel bloger multimedijalnog umetnika iz Sjedinjenih američkih država, Rave-a Mehtu. On je u svoju biografiju, osim karijere muzičara, umetnika i "Huffington Post" kolumniste, upisao i autorstvo u popularnoj strip-noveli "The Inventor", koja praktično predstavlja jedno interaktivno, dnevničko i na strip način predstavljeno putovanje čuvenog naučnika Nikole Tesle. Mehta objašnjava da je travel blogging, odnosno putopis na internet blogovima, danas izuzetno popularna delatnost, pre svega jer veći deo populacije upravo preko interneta danas bira svoje turističke ture, te u tom smislu on objašnjava i uspeh svog stripa o Tesli, čije je izdanje prodato u prvi mah u 30.000 primeraka.


Iz Japana svoje viđenje Srbije, kao izuzetno prijatne i pozitivne zemlje, za razliku od mnoštva ranijih predrasuda, izrekli su Kenji Sato i Sakamaki Yoshinori, zahvalivši se prilici da budu deo ovogodišnje Exit avanture, dok je svoju neobičnu priču zaljubljivanja u Srbiju ispričao i Amerikanac - Charles Cather, osnivač i pokretač sada već čuvenog bloga "Serbia through American eyes". Cather ističe da je promenu slike o Srbiji počeo da menja na sopstvenom iskustvu i na primeru predrasuda kod svojih bližnjih, da bi danas postao jedan od najvećih zaljubljenika u kulturu, običaje i ljude iz Srbije, ali i autor veoma populanog koceptualnog videa o našoj zemlji, na you tube kanalu, nazvanom "My opinion about Serbia". 


Slična je priča i Britanca, Kevina Shanona, koji je kao bloger i avanturista predstavio svoj projekat globalne avanture kroz Srbiju pod nazivom "Walk Serbia". Kevinu je ovo povratnički susret za regionom i našom zemljom, jer je tokom prošle godine sa mnoštvom vrlo emotivnih impresija putovao kroz našu zemlju biciklom, sretavši, kako kaže, ljude koji su ga oduševili svojom gostoljubivošću.


U završnici ovog fantastičnog panela različitih impresija, putopisa i utisaka o Srbiji, koji je nanovo i nanovo brendiraju kao egzotičnu i poželjnu evropsku destinaciju u očima mladih iz celog sveta, imali smo priliku da čujemo nešto više i o projektu "Bike My Fest", autorke Ivane Bajić. Biciklističaka kultura se sve više razvija kao platforma za skretanje pažnje na značaj društvenog aktivizma. 


Bike My Fest je nastao upravo sa željom da se prvenstveno mladi ljudi ujedine u zajedničkoj avanturi – voziti bicikl do svog omiljenog festivala, ali i kako bi se stvorila platforma za jedno globalnije povezivanje i negovanje biciklističke kulture.  Namera ovog projekta je da se, u saradnji sa zvaničnom Najboljim velikim evropskim festivalom, Exitom, povežu sa što više festivala, naročito u regionu, i naprave odličnu biciklsitčko–festivalsku mrežu  koja će omogućiti ljudima da planiraju svoja putovanja. Kao glavni cilj na duže staze "Bike My Fest" ima socijalno umrežavanje biciklista na međunarodnom nivou koji će moći da kroz aplikaciju dobiju razne informacije o biciklističkim rutama u Srbiji, novosti o EXIT festivalu i, što je najvažnije, moći će međsobno da komuniciraju i razmenjuju znanje i iskustva sa festivalskih avantura.  Ovogodišnji EXIT bio je prvi korak ovog projekta, čiji će tim tokom godine razviti plan i program za sve bicikliste posetioce predstojećeg Exit festivala 2015. godine.


Exit fondacija