shadow

Otvorena izložba IndiaSerbia 2014.

Slika: 
Otvorena izložba IndiaSerbia 2014.
U organizaciji Exit fondacije i Ambasade Indije, sinoć (četvrtak, 26. februar 2015, 19h) je otvorena izložba 50 najboljih radova na prvom foto-takmičenju IndiaSerbia 2014. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. 
U pitanju je zajednički projekat Ambasade Indije u Srbiji, Exit fondacije, organizacije Brand Serbia i IdeaWorks Design & Strategy, zamišljen da dodatno ojača odnose između naroda, profesionalaca i institucija Indije i Srbije. Izložba koja prikazuje najbolje fotografije ovog takmičenja i pruža zanimljive uvide, te vrednu foto dokumentaciju iz Indije i Srbije, biće otvorena do 14. marta ove godine.
- Dok čestitamo pobednicima i drugim učesnicima foto-takmičenja, nadamo se da će ova izložba pomoći da se približe raznovrsne kulture dve veličanstvene nacije i da će doprineti našem boljem razumevanju. Izabrane fotografije ćemo sa zadovoljstvom pokloniti Turističkoj organizaciji Srbije za svrhu promocije turizma Srbije. Zahvaljujem se Exit fondaciji za organizaciju izložbe kao i Etihad Airways i Turističkom predstavništvu Indije u Frankfurtu na sponzorstvu takmičenja - izjavila je povodom ove saradnje Ambasadorka Indije u Srbiji Nj.E. Narinder Čahuan.

IndiaSerbia 2014 - otvaranje izlozbe     IndiaSerbia 2014 - otvaranje izlozbe 1

Izvršni menadžer Exit fondacije Ivan M. Petrović naglasio je da je EXIT jedan od najpoznatijih modernih srpskih brendova koji aktivno radi na promociji dobrog imena Srbije u svetu. 

- Nedavno smo osnovali specijalizovanu organizaciju Brand Serbia koja, zajedno sa međunarodnim partnerima, sprovodi IndiaSerbia, prvi projekat za promociju Srbije i njeno povezivanje sa Indijom kroz ljude tj. slobodno učešće građana obe zemlje u zajedničkim takmičenjima i projektima. Bila nam je čast sarađivati sa firmom TheIdeaWorks iz Indije, povezane sa Incredibe India, svetski poznatom kampanjom za nacionalno turističko brendiranje – izjavio je Petrović, i dodao da je Incredible India proglašena za najbolju kampanju za nacionalno turističko brendiranje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

U ime institucije koja je izložbu ugostila, prisutnima se obratila i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Ljiljana Miletić Abramović.
- Prepoznali smo veliki kreativni potencijal ove ideje kao i mogućnost otvaranja novih kulturnih i komunikacijskih tokova među mladim ljudima naših zemalja. Želeli smo da, kao kulturna institucija od nacionalnog značaja, u duhu tradicionalno dobrih odnosa Indije i Srbije, doprinesemo daljem razvoju naše prijateljske saradnje i u oblasti kulture. Značajna je inicijativa za ovu akciju od strane Exita, svetski prepoznatljivog brenda koji je uspeo da na najbolji način afirmiše Srbiju – rekal je direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Ljiljana Miletić Abramović.
Autor najboljeg rada iz Srbije, Zoltan Bisak osvojio je glavnu nagradu i put u Indiju, u kojoj je boravio prošlog meseca, dok će autor najboljeg rada iz Indije, Samir Basu boraviti u Srbiji ovog leta kada će posetiti i Exit festival, zajedno sa ostalih 20 finalista konkursa. 
- Bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da saberem utiske sa putovanja u Indiju prošlog meseca i mislim da ću pod utiscima ostati još dugo vremena. Najviše sam oduševljen ljudima, njihovim dobrim raspoloženjem i prijatnošću prema strancima. Vratio sam se sa mnogo lepih uspomena i novih prijateljstava, te bih se zahvalio organizatorima i sponzorima takmičenja što su mi omogučili ostvarenje jednog od mojih snova, a to je putovanje u Indiju – rekao je Zoltan Bisak, autor pobedničke fotografije iz Srbije.
Desetočlani žiri činilo je po pet istaknutih fotografa iz Indije i Srbije, a na konkurs je dospelo više od 1500 fotografija. 
- Mi, članovi žirija smo imali privilegiju i slatke muke, da od velikog broja pristiglih fotografija (1500 prijava) prvo dođemo do najboljih 50, a potom da proglasimo pobednike. Nažalost, morali smo da se opredelimo za po jednu fotografiju Srbije i Indije. Nadam se da će konkurs postati tradicionalan, i time još više ojačati prijateljske veze naše dve zemlje - reči su Dragana Kujundžića, poznatog profesionalnog fotografa i člana žirija.
IndiaSerbia 2014 - otvaranje izlozbe 2     IndiaSerbia 2014 - otvaranje izlozbe 5

Ljubitelji fotografije i gosti izložbe imali su priliku da uživaju u svečanom koktelu i demonstraciji tradicionalnog indijskog plesa, muzike i joge. Više informacija o projektu IndiaSerbia može se pronaći na zvaničnoj prezentaciji: www.indiaserbia.com kao i na društvenim mrežama, www.facebook.com/INDIASERBIA i twitter.com/INDIASERBIA.

Fondacija EXIT