shadow

Otvoren OPENS Youth Fair, najbolja uvertira pred 15. EXIT

Slika: 
Otvoren OPENS Youth Fair, najbolja uvertira pred 15. EXIT
Svečanim otvaranjem u Gradskoj kući i fantastičnim izvođenjem kantate "Karmina Burana" Karla Orfa u izvođenju Orkestra, Hora i solista Opere Srpskog narodnog pozorišta sinoć je u Novom Sadu otvoren 4. Regionalni sajam omladinskog turizma Youth Fair, kao svojevrstan uvod u jubilarni 15. Exit festival.
Ovogodišnj Youth Fair posvećen je kandidaturi Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine (OPENS), koja je podneta na inicijativu Exit fondacije i uz podršku orgomnog broja omladinskih organizacija i udruženja. Zato ovogodišnja manifestacija nosi naziv OPENS Youth Fair 2015.
Na ceremoniji svečanog otvaranja OPENS Youth Fair-a osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević naglasio je da on i Exit se nikada nisu bavili politikom, ali da želi da istakne da „dok se u Ujedinjenim nacijama  večeras priča o prošlosti Balkana, mi ćemo ovde danas u Novom Sadu pričati o budućnosti Balkana“. 
- Exit je veoma pozvan da razgovara o budućnosti ovog Regiona. Prvi smo događaj koji je posle ratova 90-ih okupio na jednom mestu mlade iz celog Regiona, mlade ljude iz onih zemalja koje su nekoliko godina pre toga bile u ratu, mlade ljude neopterećene mržnjom, koji su hteli da ponovo uspostave neke pokidane veze. U tom nastojanju smo u potupnosti uspeli – izjavio je Kovačević.
Ali, kako naglašava Kovačević, Exit tim se na tome nije zaustavio već je „krenuo da sanja jedan novi san“ – da promeni negativan stav modernog sveta prema Balkanu. 
- Kako se Exit svakodnevno trudio da poboljša imidž Srbije, tako smo rešili i da poboljšamo imidž celog Balkana. Pre četiri godine, pozvali smo naše prijatelje iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, koji takođe imaju svoje zanimljive destinacije, da dođu u Novi Sad, da dođu na 1. Youth Fair i da sepredstave publici Exita. Mi imamo svake godine na desetine hiljada turista iz celog sveta zašto bi se oni posle Exita vraćali kući? Zašto ne bi putovali po celom Balkanu i uživali u svemu onome lepo što ovaj Region ima da pruži – kazao je Kovačević objašnjavajući ideju organizovanja regionalnog sajma omladinskog turizma.
No, ni tu se aktivnost Exita na promociji našeg Regiona ne završava. Prošle godine u Budvi je pokrenut Sea dance festival na plaži Jaz kao jedinstveni projekat koji je nazvan Exit avantura, a ove godine sa prijateljima iz Temišvara takođe je realizovan festival u tom rumunskom gradu.
Kovačević je najavio i da će u subotu, 10. jula, sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i prijteljima iz gradova pobratima Novog Sada –Banja Luke, Budve, Temišvara, Beograda – potpisati protokol o saradnji u domenu kreativnih industrija i turizma u cilju da sve ovo što je započeto sa Youth Fair-om podigne na viši nivo kako bi iduće godine predstavili neke nove sadržaje. Želja je da se saradnjom, zejdničkim snagama i zajedničkim budžetom još bolje promoviše naš Region u svetu i privuče još više turista.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istako da je čast biti gradonačelnik grada koji će narednih dana slati pozitivnu energiju i biti u centru medijske pažnje kako u našoj zemlji tako i širom Evrope i sveta i grada koji se nalazi u najužem krugu kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. Godine. Zahvalivši se Exitu i Exit fondaciji koji su pokrenuli celu ideju, kao i brojnim omladinskim organizacijama i udruženjima koji su se maksimalno angažovali da se Novi Sad nađe u najužem izboru za grad koji će dobiti titulu Omladinske prestonice Evrope 2018. godine, Vučević je naglasio da se na tome neće stati.
- Već je pokrenuta ideja da se, među Novosađanim poznata „kineska četvrt“ pretvori u svojevrstan „youth polis“. Taj prostor biće prepušten omladinskim udruženjima i organizacijama na upravljanje kako bi, sada zapušteni deo Grada, pretvorili u kreativan i koristan prostor za sebe i sve mlade koji dolaze u Novi Sad – najavio je gradonačelnik Vučević. 
Potredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da će Novi Sad narednih dana, sasvim sigurno, biti srpska prestonica omladinskog turizma. To će, rekao je Ljaijić, doprineti ne samo ekonomiji Novog Sada i Vojvodine, već i cele Srbije. 
- Kao što turizam u srpskoj ekonomiji decenijama nije bio prepoznat kao važna privredna grana, tako ni omladinski turizam nije bio pozicioniran kao važan segment turizma u svetu, jer 20% onih koji putuju čine mladi ljudi. I zato je ovaj Sajam veoma važan jer doprinosi afirmaciji svega onog što Srbija može da ponudi u segmetnu omladinskog turizma – kazao je Ljajić i dodao da turizam nema samo ekonomski značaj, već ima i nemerljiv društveni značaj jer povezuje ljude, narode i države.
Prem njegovim rečima, Youth Fair je odlična prilika i da se Balkan pozicionira kao najatraktivnija destinacija za omladinski turizam. Mi smo, kao ministarstvo, spremni da pomognemo u kreiranju zajedničkog turističkog proizvoda namenjenog mladim turistima, najavio je Ljajić.
Punu podršku Youth Fair-u dao je i Nenad Borovčanin, državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta. On je naglasio da podržava trud da mladi kvalitetno provode svoje vreme, jer po svim anketama mladi pored problema sa dobijanjem posla naglašavaju i problem nemogućnosti kreativnog provođenja slobodnog vremena. Kako je istako Borovčanin, Exit festival i Youth Fair na najbolji način prezentuju Novi Sad kao centar mladih, kao i da je Novi Sad najbolji grad u Srbiji koji prepoznaje potrebe mladih.
Kako je rečeno u uvodu svečanog otvaranja OPENS Youth Fair 2015. postoje četiri razloga što se ovaj sajam održava četvrti put. Prvi se odnosi na porast broja posetilaca u Srbiji u proteklim godinama čemu je značajno doprineo Novi Sad, odnosno brojne manifestacije koje se održavaju u njemu predvođene Exit festivalom. Drugi razlog predstvlja Exit festival, kao potvrda da država ne mora da ima more da bi imala turiste. Treći predstavlja činjenica da je omladinski turizam jedan od glavnih segmenata globalne turističke industrije sa prometom većim od 130 milijardi evra. Četvrti predstavlja „parče od 130 milijardi razloga“, odnosno vizija osnivača Exita Dušana Kovačevića da se prostor Balkana pozicionira kao jedna od najatraktivnijih omladinskih turističkih destinacija u svetu.
OPENS Youth Fair 2015. održava se danas i sutra u centru Novog Sada – na Trgu slobode i u Katoličkoj porti. Sajam će, kao i prethodnih godina, uz bogat izlagački deo, na kojem će se promovisati najatraktivnije omladinske destinacije Balkana, imati i raznovrstan muzički porogram. Među brojnim grupama, mladim umetnicima nastupiće i popularna grupa S.A.R.S.