shadow

Različitost koja spaja

Slika: 
Različitost koja spaja
Drugog dana Exit festivala, na izuzetno posećenoj State of EXIT ZONE, u okviru NGO Sajma i promocije kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, održana je panel diskusija na temu interkulturalnosti.
Kako je istakla Tamara Gojković iz Mreže mladih za razmenu i razumevanje (Youth for Exchange and Understanding – YFU) interkulturalnost i mobilnost mladih se drugačije posmatra sa jedne, odnosno druge strane granice, dokle god one postoje, bilo da su te granice državne ili u nama samima. Ideja Mreže je da se kroz omladinski aktivizam, mobilnost i razmenu, a kroz kreativne programe i radionice, upoznaju „oni drugi“ uz uvažavanje svih međusobnih razlika.
Inače, Mreža YFU je neprofitna međunarodna obrazovna organizacija sa sedištme u Briselu i programima u 64 zemlje sveta. Jedna je od najstarijih, najvećih i najcenjenijih organizacija za razmenu.
Predstavnica Udruženja BalkanIDEA Novi Sad Aleksandra Ilijin pozvala je mlade da se uključe u program mreže mladih Jugo-istočne Evrope koji za cilj ima sticanje i deljenje iskustava i znanja kroz omladinske razmene onih koji su spremni da nauče nešto novo. Nizom akcija sprovedenih u Novom Sadu aktivisti BalkanIDEA želi su da ukažu na činjenicu da koliko god da smo različiti ta različitost nas povezuje i čini boljima. Svoje akcije i programe, naravno, promovišu i na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom Exit festivala.
10072015 - State Of EXIT Zone - Panel 2 - 2
Za sutra na NGO Sajmu, na popularnoj State of EXIT ZONE, najavljena je panel diskusija o volonterizmu i aktivizmu mladih.