shadow

"Brexit – ili večiti palanački strah"

Slika: 
"Brexit – ili večiti palanački strah"
Strah od nekontrolisane migracije, netolerancija prema evropskoj birokratiji i regulativama, u režiji neodgovornih lidera željnih moći i s tabloidnim vetrom u leđa, glavni su razlozi zašto su engleski birači na referendumu odlučili da izađu iz Evropske unije. Do ovog zaključka došli su učesnici tribine "Brexit – ili večiti palanački strah", druge u serijalu "Magija dijaloga", koju na Egzitu organizuju list Danas i SKCNS Fabrika.   
Na tribini koju je vodio sociolog Aleksej Kišjuhas, novinar nedeljnika "Vreme" Dimitrije Boarov podsetio je da je na Ostrvu naročito bilo nervoze kada je posle svetske ekonomske krize 2008. iz Nemačke krenula ideja da se finansijska tržišta stave pod veću kontrolu.
Novinar "Nedeljnika" i vrstan poznavalac engleske svakodnevnice Branko Rosić ubeđen je da su pobedu Bregzitu doneli - tabloidi. 
"Oni koji su glasali za Bregzit su sredovečni ljudi i jobovi, najneobrazovaniji, marginalizovan deo bele Engleske. Penzioneri su doneli prevagu, što nije problematično, ali oni se ne viđaju sa migrantima. Osnovna je bila povika na migrante. Britanija nije rasističkija od drugih zemalja ali pobedu je doneo strah od migranata", smatra Rosić.
Novinara "Novog magazina" Mijata Lakićevića priča o Bregzitu u Srbiji podseća na situaciju kada se Slovenija izdvajala iz Jugoslavije.
"Ako od nečega pati EU, to je teški birokratizam. Problem koji su Englezi imali sa EU je u regulativi, pravilima i birokratiji, to je za ljude poput Engleza neizdrživo. Nacionalizam tu dolazi kao mali deo, ali nije bio ključ, kao što ključ za razdvajanje Slovenije nije bio nacionalizam, kog je bilo, već uređenju tadašnje federativne Jugoslavije. Isti je slučaj kada se radi o izdvajanju Britanije iz EU", tvrdi Lakićević.
Vladan Marjanović, novinar nedeljnika "NIN", smatra da je presudio strah od nekontrolisane migracije te da je federalna Evropa potrebna i da je greška misliti da je odgovor na izlazak Britanije "više Evrope i veća centralizacija".
Tribina “Magija dijaloga” nastavlja se i večeras razgovorom o radu pokrajinskog javnog servisa, kao i u nedelju uveče kada će tema biti humanitarne akcije.
O radio, Danas