shadow

Šta gledamo u magičnoj kutiji?

Slika: 
Šta gledamo u magičnoj kutiji?
Ovogodišnji Exit festival, pored sjajnih muzičkih nastupa i velikog broja posetilaca, obeležila je serija tribina na aktuelne teme pod nazivom “Magija dijaloga”, koju su, na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizovali Exit tim, list Danas i SKC NS Fabrika. 
Nakon dijaloga na teme “Tiha balkanska većina” i “Brexit – večiti palanački strah”, na sinoćnoj tribini bilo je reči o radu pokrajinskog javnog servisa. “Šta gledamo u magičnoj kutiji?” bio je naziv tribine na kojoj su mišljenja razmenili Aleksej Kišjuhas, novinar lista Danas i Sanja Kljajić i Vanja Đurić, novinarke RTV Vojvodine, dok je moderator bila Gordana Nonin, novinarka lista Danas. 
Prošla je decenija od transformacije državnih televizija u nacionalni i pokrajinski javni servis. Da li se to i suštinski desilo? U čemu je sličnost i razlika između prethodnih smene tri rukovodstva u poslednjih 10 godina na Radio televiziji Vojvodine i ovog četvrtog koje je pokrenulo inicijativu „Podrži RTV“? Ko su suprostavljene strane i zbog čega? Da li je ćutanje jednih, s jedne strane, i protest drugih, s druge strane, jedino rešenje? Ima li šanse za dijalogom? Ovo su samo neka od pitanja na koja su učesnici pokušali da nađu odgovor.
Večeras je na programu poslednja u nizu tribina “Magije dijaloga” i nosi naziv “Budi čovek – novo zadužbinarstvo”. Dijalog na ovu temu vodiće glumac Sergej Trifunović u ime fondacije “Podrži život” koja je pokrenuta upravo na njegovu inicijativu i Jovan Simić, humanista koji je potpuno sam organinizovao akciju za prikupljanje pomoći za bolesnu decu kroz aukciju dresova, a potom uz pomoć brojnih prijatelja i fudbalsku utakmicu u kojoj su učestvovali najpoznatija imena sprskog fudbala predvođena trenerima Radomirom Antićem i Borom Milutinovićem i fudbalerima Stankovićem, Mijatovićem, Žigićem, Jovanovićem, Kežmanom, Kraljem i mnogim drugim asovima koji su igrali zajedno za isti cilj – prikupljanje sredstava za izgradnju niškog kliničkog odeljenja za decu obolelu od raka. U ime Exit fondacije na tribini će učestvovati Ivan Petrović.
Početak tribine je u 19 časova, u Ulici starih zanata na Petrovaradinskoj tvrđavi.