shadow

Branko Brkljač u Glazgovu

Slika: 
Branko Brkljač u Glazgovu
Letos sam imao studijsku posetu Centru za inteligentne dinamičke komunikacije na Univerzitetu Strathclyde u Glazgovu, Velika Britanija (The Centre for Intelligent Dynamic Communications, Department of Electronic and Electrical Engineering, University of Strathclyde, Glasgow, UK).

Još jedanput bih istakao da ova poseta ne bi bila moguća bez Vaše pomoći, na čemu sam Vam veoma zahvalan. Navedeni istraživački centar se nalazi u sklopu Elektrotehničkog fakulteta i bavi se istraživanjima vezanim za telekomunikacije i obradu različitih vidova signala. Prilikom planiranja i organizacije posete na predlog domaćina, profesora Vladimira Stankovića, dobio sam poziv da u sklopu mog boravka održim i kratku prezentaciju svog master rada koji sam u septembru odbranio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak studenata i profesora i za mene je predstavljalo jedno lepo i novo iskustvo. Istakao bih da me je profesor Stanković vrlo srdačno primio i omogućio mi da se, kroz razgovor sa profesorima i studentima na postdiplomskim studijama koji rade u centru, upoznam sa glavnim pravcima njihovog istraživanja i opremom koju koriste.

Tokom boravka sam takođe prisustvovao i na nekoliko predavanja koja redovno, nekoliko puta godišnje, u okviru postdiplomskih studija organizuje centar, kao i na veoma zanimljivom predavanju o komercijalnim letovima u svemir koje je u organizaciji fakulteta održao vlasnik jedne firme iz Bristola koja uskoro planira da ponudi ove usluge. U okviru posete sam takođe i turistički obišao Glazgov, glavni grad Škotske i treći po veličini u Velikoj Britaniji, a zahvaljujući brzoj železnici koja saobraća na svakih petnaest minuta i Edinburg koji leži na obali Severnog mora, na četrdesetak minuta vožnje od Glazgova. Zgrada fakulteta (Royal College Building) se nalazi u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga u Glazgovu (George Square) i predstavlja jednu od najstarijih i najvećih zgrada koje čine Strathclyde univerzitet. Sam univerzitet je nastao u 18. veku izdvajanjem inženjerskih disciplina sa starijeg i poznatijeg Glazgovskog univerziteta koji je osnovan u 15. veku i koji je četvrti najstariji univerzitet na engleskom govornom područiju. Iako je u početku bio zamišljen kao tehnički univerzitet, Strathclyde univerzitet danas obuhvata gotovo sve oblasti. U jednom delu pomenute zgrade u prizemlju se nalazi košarkaška sala, a u podrumu bazen koji je na raspolaganju studentima. Preko puta fakulteta se nalazi gradska kuća, a u neposrednoj blizini na obodu univerzitetskog kampusa i najstarija očuvana kuća u Glazgovu koja potiče iz 15. veka. Kroz Glazgov protiče reka Klajd (Clyde), koja grad deli na severni i južni deo, pri čemu se u južnom delu uglavnom nalaze novije zgrade i stambeni objekti, dok severni, brdoviti deo grada, predstavlja staro jezgro sa širokim, jednosmernim, ponekad dosta strmim ulicama. Pri tome je prilikom prelaženja ulice potrebno neko vreme da se naviknete da prvo pogledate desno, a zatim levo, jer vam se inače lako može desiti da ne vidite vozilo koje Vam dolazi s desna.

U Glazgovu se nalazi i treći najstariji metro u Evropi, posle londonskog i budimpeštanskog, koji međutim nikada nije proširivan I sastoji se od jedne kružne linije koja povezuje gradsko jezgro, a karakterističan je po veoma niskim vagonima. Trgovački centar Glazgova se nalazi u severnom delu grada duž Buchanan ulice sa kojom čini veliku pešačku zonu koja je rano izjutra prepuna dostavnih vozila i kamiona koji dovoze robu. Preko reke Klajd se prostire nekoliko mostova, od kojih su neki samo pešački ili železnički, a u novoizgrađenom delu grada uz obalu reke, na mestu ranijeg brodogradilišta se nalazi novi lučni most sa samo jednim lukom koji predstavlja simbol modernog Glazgova. U neposrednoj blizini je i čitav kompleks novih zgrada koje čine sajamski i izložbeni prostor, a pored njih i velika nova zgrada u kojoj se nalazi sedište škotskog BBC-a. Malo izdvojen iz centra grada na brdu iznad reke u severnom delu nalazi se i Glazgovski univerzitet čiju okosnicu čine fundamentalne nauke i medicinski fakultet koji se sastoji iz kompleksa zgrada i bolnica koje se pružaju prema reci. Ispod samog univerziteta se nalazi veliki park (Kelvingrove Park), koji nosi ime po reci Kelvin koja protiče kroz njega i nešto niže se uliva u reku Klajd. Po ovoj reci je i čitav kraj dobio ime, a u svetu je postala poznata po mernoj jedinici za temperaturu koja nosi njeno ime u čast velikog naučnika William Thomson-a, kasnije poznatijeg kao lord Kelvin, koji je predavao na Glazgovskom univerzitetu. U parku se pored mnogih drugih nalazi i njegov spomenik, a u podnožiju muzej škotske kulture i istorije koji je nedavno renoviran zahvaljujući donacijama.

Na ulazu u park nedaleko od muzeja nalaze se travnati teniski tereni koji su besplatno na raspolaganju studentima. Škotska je domovina i mnogih drugih ljudi koji su doprineli razvoju društva i nauke kao što su: James Watt, koji je radeći na Glazgovskom univerzitetu izumeo parnu mašinu i po kome nosi ime merna jedinica za snagu, James Clerk Maxwell tvorac teorije elektromagnetskog polja čiji se nedavno postavljeni spomenik može videti u Edinburgu. Adam Smith tvorac političke ekonomije i njegov savremenik David Hume, ekonomista i filozof, čiji spomenici se nalaze u Edinburgu u ulici pod nazivom Edinburgh's Royal Mile koja vodi ka zamku na brdu iznad grada, sa koga se svakog dana u 13. časova čuje top. Pisac Robert Luis Stivenson je takođe živeo u Edinburgu, a Glazgov je rodni grad i jednog od najznačajnijih predstavnika umetničkog pokreta Art Noveau u Evropi: Charles Mackintosh-a, arhitekte i dizajnera koji je zaslužan za izgled mnogih građevina u Glazgovu i modernog enterijera i nameštaja koji se može videti u muzejima i čajdžinicama koje je projektovao. U glazgovu se nalaze i dva najpoznatija škotska fudbalska kluba Rengers i Celtic, a treći stadion u gradu je namenjen za fudbalske utakmice škotske reprezentacije. Na kraju bih samo rekao da bez obzira na vremenske prilike ova dva grada zaslužuju preporuku da ih posetite ukoliko ste u mogućnosti.